Egy kávézó nyitásának alapfeltétele, hogy rendelkezz a szükséges engedélyekkel, például a víz vizsgálat eredményével. Lássuk, miért olyan fontos ez!
Kávézó nyitása előtt elengedhetetlen a víz vizsgálata
Hazánkban különböző rendeletek szabályozzák, hogy pontosan minek kell megfelelni, milyen engedélyekkel kell rendelkezni vállalkozás indítása esetében. Vannak ezen belül is kategóriák, az élelmiszerekkel foglalkozó vállalatokat értelemszerűen, nagyobb ellenőrzés alá fogják. Egy ilyen például a víz vizsgálat is, ami már egy apró kávézó nyitása esett is szükségeltetik. Miért? Gondolj csak bele, mennyi mindenre használod itt a vizet, mennyiszer érintkezik vele a vendég. Apróságnak tűnik, de ha valami baj van vele, akkor hatalmas a baj. Magyarországon általában jó minőségű víz folyik a csapból, ami nem elég, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, hanem még finom is (sok más országban ittunk már, és az nem volt olyan), ennek ellenére biztosra kell menni, nyitás előtt az ivóvíz vizsgálata nem maradhat ki! Nézd, mennyiszer használod majd a vizet a kávézóban!
Italkészítés
- Kávék és teák: A leggyakoribb módja a víz felhasználásának. A kávé és a tea elkészítése során közvetlenül a víz kerül felhasználásra, így annak minősége közvetlenül befolyásolja az ital ízét és biztonságosságát.
- Egyéb italok: Például limonádé vagy koktélok, amelyekhez szintén szükség van vízre.
Ételek elkészítése
- Víz használata főzéshez: Sok esetben a víz nem csak italokhoz, hanem ételek, például levesek vagy tészták elkészítéséhez is szükséges.
- Jégkészítés: A jég gyakran készül közvetlenül a csapvízből, és italok hűtésére használják.
Edények és eszközök mosása
- Mosogatás: A tányérok, poharak, evőeszközök és egyéb konyhai eszközök mosogatása során a vendégek közvetett módon érintkeznek a vízzel, mivel az eszközökön maradhat víznyom.
Személyi higiénia
- Mosdók használata: A vendégek a mosdókban moshatják kezeiket, ahol a csapvíz minősége szintén fontos lehet a higiéniás szempontok miatt. Gondolj csak vissza a koronavírus idejére, milyen fontos volt akkor a kézmosás! Szerencsére napjainkban is velünk marad a megfelelő higiénia betartásának szükséglete a vendégek részéről is.
Mindezek a pontok rámutatnak arra, hogy a kávézókban használt víz minősége közvetlen hatással van nem csak a vendégek egészségére és biztonságára, hanem a kínált termékek ízére és általános minőségére is. Ezért van nagy jelentősége a csapvíz rendszeres vizsgálatának, hogy az megfeleljen a szükséges egészségügyi előírásoknak és szabványoknak.
Van információd a témáról? Képed, bizonyítékod?
Írd le nekünk, küldd be, megjelentetjük! Kattints ide!